Arabuluculuk Şartları Nelerdir? Başvurusu Nasıl Yapılır? Hukuk devleti olan ülkelerde pek çok dava mahkemeye gitmeden de kolaylıkla çözülebilir. Bunu yapan ise arabulucular olur. Arabuluculuk sayesinde üçüncü bir kişi herhangi bir taraf tutmadan dava açılmadan ya da açıldıktan sonra sorunlara çözüm bulabilir.
Bu İçerikte Neler Var?
Arabuluculuk Şartları Nelerdir? Başvurusu
Bu sayede de dava daha erken sonuçlanabilir. Tabi tüm bunların olması için de üçüncü kişinin arabulucu olması gerekir. Arabulucu olarak hukuk sisteminde davalarda üçüncü bir göz olmak isteyen kişilerin de bu mesleği yapabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekir. Peki, arabuluculuk şartları nelerdir başvurusu nasıl yapılır?
Arabuluculuk Başvuru Şartlarına Bakarak Başvurunuzu Yapın
Arabulucu olmak isteyen pek çok kişi bu mesleği yerine getirebilmek için öncelikle bazı şartları sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar ise şu şekildedir:
- Arabulucu olmak için en önemli şartların başında tabi ki de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve hukuk fakültesinden mezun olmak yer almaktadır.
- Hukuk fakültesinde mezun olduktan sonra arabulucu olmak için bir diğer şart ise hukuk alanında mesleki olarak fiilen 5 yıl çalışmış olmak şartı aranmaktadır.
- Arabulucu olmak için kişinin arabuluculuk eğitimlerini almış olması şartı da vardır.
- Arabulucu olmak için temiz bir sicile sahip olmak ve herhangi bir suça karışmamış olmanız da gerekmektedir.
- Bu şartlar dışında Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından arabulucu olmak için gerekli olan şartları da kişinin sağlaması gerekmektedir.
Kişi bu şartları sağladığı takdirde arabulucu olmaya hak kazanarak görev almaya başlayabilir. Ancak bu şartlardan herhangi birini yerine getirmemesi durumunda arabulucu olması mümkün değildir. Bu yüzden arabulucu olmak isteyenler öncelikle bu şartları sağlayıp sağlamadığını kontrol etmelidir.
Önerilen Yazı: Priv Bio Sözleri
Arabuluculuk Şartlarını Sağlayarak Arabulucu Olarak Görev Almaya Başlayın
Arabuluculukşartlarınelerdirbaşvurusu nasıldır konusunda pek çok kişinin merak ettiği sorular vardır. Arabulucu olmak için çok fazla şart aranmıyor gibi görünse de aslında bu şartları sağlamakoldukça zordur. Öncelikle hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra fiilen de hukuk alanında 5 yıl çalışıp arabuluculuk eğitimi almanız ve sizlerden istenen diğer şartları da sağlamanız gerekmektedir. Bu şartları sağladıktan sonra arabuluculuk eğitimi almanız ve arabuluculuk sınavına da girmeniz gerekecektir. Başkanlık tarafından uygulanan arabuluculuk sınavı yazılı bir sınav iken bu sınavın sonucunuzun en az 70 puan olması gerekmektedir.
Toplamda 100 sorunun olduğu bu sınava başvuru yapmak için ise ÖSYM Sınav Takvimi’ni takip etmeniz gerekmektedir. Sınav takvimini takip ederek sınava başvuru yapabilir ve 100 soru için 150 dakikalık bir sınava girebilirsiniz. Sınava girmek için de yine arabulucu olma şartlarını sağlamak gerekmektedir. Sınava başvuru yapıp sınav gününüzde sınava girdikten sonra sınav sonucunuzu öğrenmek için ÖSYM’yi her zaman takip edebilirsiniz. Sınavınızın sonucuna göre de arabuluculuk sınavını geçmeniz durumunda arabulucu olmak için önünüzdeki bir engeli de aşmayı başarmış olursunuz.